albaniaonline
Mire se vini ne faqen tone.  
  Home
  Shqiperia
  Lajmet nga Kosova
  Lajmet nga Rajoni
  Lajmet nga Bota
  Teknologjia dhe Shkenca
  Historia shqipetare
  Kulture
  Sport
  Lojra
  Kinematografia-Filma
  Ambasadat ne Shqiperi
  Ngarko
  Perkthyes
  Galeria
  Forum
  Kontakte
  Pubbliko falas sitin.
Shiko Copyright
Home

Shqipëria kërkon të 

bëhet prodhues i madh i energjisë së erës

Shqipëria do të ndërtojë parkun e vet të parë të erës dhe planifikon të eksportojë energji në Itali sipas një nisme të re. Dy kompani, Moncada Costruzioni dhe Enpower Albania të Italisë, janë prapa projektit që do të mund të jepte një kapacitet prej 500 Mw.

Prodhimi pritet të nisë deri në 2010. Energjia do të udhëtojë nëpër një kabëll të shtrirë nga porti shqiptar i Vlorës në Brindisi të Italisë, në një thellësi 825 metra.

"Në të ardhmen e afërt, mund të rriste importin e energjisë së prodhuar nga centralet konvencionale që kemi ndërmend të zhvillojmë në truallin shqiptar," thoshte një deklaratë nga Moncada Construzioni.

Në gusht, qeveria shqiptare miratoi përdorimin e tokës pyjore e të kullotës në rrethin e Vlorës për zhvillimin e parkut të erës.

Ekspertët thonë se potenciali për projekte të ngjashme ekziston në një numër vendesh në Shqipëri, veçanërisht në fushat, përgjatë bregdetit dhe në kodrat. Autoriteti Rregullues i Elektricitetit (ARE) ka licencuar tani disa kompani për të zhvilluar këtë potencial.

Vitin e kaluar, licenca e parë i shkoi kompanisë Hera, e cila ka në plan të ndërtojë një fermë ere në zonën e Kapshticës dhe Bilishtit, Shqipëria juglindore, me një kapacitet 150 Mw. Projekti do të kushtojë 240 milion euro.

Malet e Terpanit, pranë qytetit jugor të Beratit janë një tjetër zonë e planifikuar për zhvillimin e energjisë së erës. Investimi i projektit llogaritet në 460 milion euro, me një kapacitet të instaluar prej 225 Mw.

Italgest, një kompani italiane e energjisë së erës, ka propozuar ndërtimin e një centrali ere pranë Kryevidhit, 50 km larg Tiranës. Njësia do të gjeneronte 150 Mw dhe investimet e kompanisë do të arrinin në 202 milion euro.

 

info

 

 Kanceri ne mushkeri! Artikull me i ri nga Dr. Rexhep Uka 
Cfare eshte kanceri i mushkerive?
Kanceri i mushkerive eshte kanceri i trakese, bronkeve (rrugeve te ajrit) ose i alveolave (qeseve te ajrit). Me i shpeshte eshte kanceri i bronkeve...Per me shume kliko ketu....Qendrim te kendshem.  
  Albaniaonline Albania Arts  
Pubblicitá  
   
 
 

 
Galeria  
 

Gallery Click to View

 
 
   
114870 visitatori (357104 hits)
=> Vuoi anche tu una pagina web gratis? Clicca qui! <=